A daganatellenes kezelések megterhelik a szervezetet, emiatt a kezelések között olyan étrendet javasolt folytatni.
RÁKOS BETEGEK ÉTRENDJE A KEZELÉSEK KÖZÖTT
A daganatellenes kezelések megterhelik a szervezetet, emiatt a kezelések között olyan étrendet javasolt folytatni, amelyek egyrészt kímélik a szervezetet, másrészt biztosítják a regenerálódáshoz szükséges energiát, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat.
MIKET EGYÜNK EGÉSZ NAP?:
Fő élelmiszer csoportok |
Kezelések közötti időszakban javasolt élelmiszerek |
Húsok, húskészítmények, tojás
|
· A sovány húsok és felvágottak javasoltak, főleg főzve és párolva, nem bő olajban sütve.
· Ha valaki nem kívánja a húsféléket, akkor növelni szükséges a tojás és a tejtermékek fogyasztását, hogy a megfelelő fehérje mennyiséget biztosítani tudjuk a szervezetnek.
|
|
Tej és tejtermékek
|
· Enyhébb tejcukor érzékenység esetén válassza a laktózban/tejcukorban szegényebb tejtermékeket pl. joghurt, túró, kemény sajt, ha nagyon érzékeny, akkor válasszon „tejcukor/laktóz mentes” tejtermékeket.
· Hasmenések esetén a zsírszegényebb tejtermék fogyasztása javasolt pl. sovány túró, csökkentett zsírtartalmú, light sajtok.
|
|
Zöldségfélék, gyümölcsök
|
· Súlyos hasmenések idejére, illetve hasi területre kapott sugárterápiát követően kialakult szűkületek esetén, korlátozzuk a durvarost tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztását, pl. száraz hüvelyesek, borsó, magos gyümölcsök fogyasztását. |
|
Gabonafélék
|
· Súlyos hasmenések idejére, illetve bélszűkületek esetén korlátozzuk a teljes kiőrlésű gabonából készült pékárúk fogyasztását, valamint a korpával, olajos magvakkal dúsított kenyérféléket, továbbá a teljes kiőrlésű gabonából készült száraztésztákat, és a barna rizst. |
|
RÁKOS BETEGEK ÉTRENDJÉNEK FŐBB DIETETIKAI SZEMPONTJAI:
Főbb szempontok |
Javasolt étrend |
Napi étkezések száma: |
5-7 Gyakrabban, és egyszerre kisebb mennyiségek elfogyasztása javasolt |
Napi energiaszükséglet: |
30-40 kcal/ttkg Ha a testtömeg stabilizálsa a cél akkor kb. 30 kcal/ttkg, ha a növelés a cél akkor 30-40 kcal/ttkg. |
Napi tápanyagbevitel: |
A fehérjebevitel növelése szükséges pl. a gyulladások fellépése esetén, műtét után a felépülés idejére, izomtömeg növelése esetén, alacsony albuminszintnél. A zsiradékbevitel csökkentése szükséges hasmenések idején, zsírfelszívódási zavar esetén.· fehérje: kb. 15-20 en%· zsír: kb. 20-30 en%· szénhidrát: kb. 55 en%Napi tápanyagbevitel testtömeg kilogrammra vonatkoztatva:
· fehérje: 1,0-1,5 g/ttkg
· zsír: 0,6-1 g/ttkg
· szénhidrát: 4-8 g/ttkg
|
Főétkezések (reggeli, ebéd, vacsora): |
Mindig tartalmazzanak állati eredetű fehérjét (hús, tojás, tejtermék).
Átmenetileg a kemoterápiás kezelések után tejcukor érzékenység alakulhat ki, ekkor válassza a tejcukorban szegényebb tejtermékeket pl. joghurt, túró, kemény sajt, ha nagyon érzékeny, akkor válasszon „tejcukor/laktóz mentes” tejtermékeket.
A húst és a tojást kevés zsiradék felhasználásával készítse, és csak enyhén fűszerezze.
|
(Összeállította: Kiss Anna dietetikus)