A megfelelő tápláltsági állapotban lévő betegeknél általában ritkábban jelentkeznek a mellékhatások, azok, amik megjelennek is enyhébbek és a kezelések között kedvezőbb a regenerálódás folyamat.
RÁKOS BETEGEK ÉTRENDJE A KEZELÉSEK ELŐTT
A rákos betegség gyanújának felmerülésekor elindul egy kivizsgálási folyamat, majd végül megtörténik a diagnózis felállítása. Ezt követően még további várakozási idő szükséges, amíg a daganatellenes kezelések elindulnak.
(A várakozás időszakában is már nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, azért, hogy minél jobb tápláltsági állapotban kerüljön a szervezet akkorra, amikor elindul a daganatellenes kezelés.)
Ezek a kezelések megterhelést, stresszt jelentenek a szervezetnek. A megfelelő tápláltsági állapotban lévő betegeknél általában ritkábban jelentkeznek a mellékhatások, azok, amik megjelennek is enyhébbek és a kezelések között kedvezőbb a regenerálódás folyamat.
Az alultáplált betegeket sokkal jobban megviselhetik a mellékhatások, és hosszabb kórházi tartózkodásra számíthatnak.
Megfelelő mennyiségű és kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú étrend fogyasztásával javítani lehet a tápláltsági állapotot, és stabilizálni lehet a testtömeget.
Naponta 5-szöri táplálkozás javallt, ebből 3 fő étkezés (reggeli, ebéd és vacsora) mindig tartalmazzon állati eredetű élelmiszereket pl. húst, tejterméket vagy tojást. A 2 kis étkezésre (tízóraira és uzsonnára) lehet gyümölcsöt és zöldségféléket fogyasztani.
MIBŐL MENNYIT EGYÜNK EGY ÉTKEZÉSRE ÉS EGÉSZ NAP?
Ez attól függ, hány évesek vagyunk, milyen a testtömegünk, végzünk-e fizikai munkát, sportolunk-e, illetve, hogy milyen a betegségünk természete.
Mivel minden élelmiszerünknek más és más a tápanyag-összetétele, nehéz meghatározni, hogy miből mennyit is együnk. Egyszerűbb, ha a bonyolult, hosszadalmas számolásokat mellőzzük és inkább egységekben gondolkodunk.
Az egészséges táplálkozás során naponta:
- 2-3 egységet kellene fogyasztani a hús és húskészítményekből
- 3-4 egységet tejtermékből
- 5-8 egységet zöldségből és gyümölcsből
- 5-9 egységet gabonafélékből
KIEGYENSÚLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZATA:
Fő élelmiszer csoportok |
Napi egységek száma |
Mit tartalmazhat egy, illetve két egység? |
Húsok, húskészítmények
|
2-3 egység |
Egy egység:
· 50-100 g csont nélküli hús (pulykahús, csirkehús, marhahús, hal) vagy
· 50-100 g felvágott vagy
· 1 db nagyobb vagy 2 db kisebb virsli
|
|
Tej és tejtermékek
|
3-4 egység |
Egy egység:
· 2 dl tej vagy
· 1,5 dl joghurt, kefir vagy
· 1 dl tejföl vagy
· 50 g túró vagy
· 2 szelet sajt (kb. 30-50 g) vagy
· 1 db kockasajt
|
|
Zöldségfélék, gyümölcsök
|
5-8 egység |
Egy egység:
· 1 db alma, őszibarack, nektarin vagy
· 1 db paradicsom, paprika vagy
· 1 darab sárgarépa vagy
· 1 adag saláta (100-150g) vagy
· 1,5 dl zöldséglé
Két egység:
· 1 db banán (kb. 200 g) vagy
· 1 adag burgonya (kb. 200g) vagy
· 1 adag főzelék (kb. 200g) vagy
· 1 adag párolt zöldköret (kb. 200g)
|
|
Gabonafélék
|
5-8 egység |
Egy egység:
· 1 szelet kenyér (kb. 60g) vagy
· 1 kifli (kb. 44g) vagy
· 1 zsemle (kb. 54g) vagy
· 1 szelet kalács (kb. 50g) vagy
· 1 adag gabonapehely (kb. 40g)
Két egység:
· 1 adag pizza vagy
· 1 adag főtt tészta (kb. 200-240g) vagy
· 1 adag párolt rizs (kb. 200-240g)
|
|
MIT IS JELENT A MEGFELELŐ TÁPLÁLTSÁGI ÁLLAPOT?
A BMI (testtömeg index, BMI) lehetőség szerint 20 és 25 kg/m² közötti. Alultápláltságról akkor beszélhetünk, ha a BMI értéke 20 kg/m² alatti. De nemcsak a megfelelő BMI-re szükséges odafigyelni, hanem a testtömeg csökkenésre, azaz a fogyásra is. Az 5%-nál nagyobb, akarattól független testtömeg csökkenés szintén kedvezőtlenül hat a gyógyulási folyamatokra.
Például 60 kg-os testtömeg esetén már a 3 kg-nál nagyobb súlycsökkenés annyit jelent, hogy átlépte az 5%-os kritikus határt!
RÁKOS BETEGEK ÉTRENDJÉNEK FŐBB DIETETIKAI SZEMPONTJAI:
|
Főbb szempontok |
Napi étkezések száma: |
5 |
Napi energiaszükséglet: |
kb. 30 kcal/ttkg (pl.: 60 kg esetén 1800 kcal, fizikai aktivitás esetén) |
Napi tápanyagbevitel: |
A megfelelő testösszetétel, azaz az ideális izom és zsír arány elérése és megtartása céljából az egyes tápanyagokra vonatkoztatott energia-bevitel legyen kiegyensúlyozott:
· fehérje: kb. 15 en%
· zsír: kb. 30 en%
· szénhidrát: kb. 55 en%
Napi tápanyagbevitel testtömeg kilogrammra vonatkoztatva:
· fehérje: 0,8-1 g/ttkg
· zsír: 1,0 g/ttkg
· szénhidrát: 4-5 g/ttkg
|
Főétkezések (reggeli, ebéd, vacsora): |
Mindig tartalmazzanak állati eredetű fehérjét (hús, tojás, tejtermék), az esszenciális aminosavak biztosítására és az izomtömeg megőrzése érdekében. |
(Összeállította: Kiss Anna dietetikus)