Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta
Társ a rák elleni küzdelemben 1998 óta
Blog

ÉTRENDI TANÁCSOK RÁKBETEGEKNEK – 3.

Avemar
ÉTRENDI TANÁCSOK RÁKBETEGEKNEK – 3.

A megfelelő tápláltsági állapotban lévő betegeknél általában ritkábban jelentkeznek a mellékhatások, azok, amik megjelennek is enyhébbek és a kezelések között kedvezőbb a regenerálódás folyamat.

RÁKOS BETEGEK ÉTRENDJE A KEZELÉSEK ELŐTT

A rákos betegség gyanújának felmerülésekor elindul egy kivizsgálási folyamat, majd végül megtörténik a diagnózis felállítása. Ezt követően még további várakozási idő szükséges, amíg a daganatellenes kezelések elindulnak.

 

(A várakozás időszakában is már nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, azért, hogy minél jobb tápláltsági állapotban kerüljön a szervezet akkorra, amikor elindul a daganatellenes kezelés.)

 

Ezek a kezelések megterhelést, stresszt jelentenek a szervezetnek. A megfelelő tápláltsági állapotban lévő betegeknél általában ritkábban jelentkeznek a mellékhatások, azok, amik megjelennek is enyhébbek és a kezelések között kedvezőbb a regenerálódás folyamat.

Az alultáplált betegeket sokkal jobban megviselhetik a mellékhatások, és hosszabb kórházi tartózkodásra számíthatnak.

Megfelelő mennyiségű és kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú étrend fogyasztásával javítani lehet a tápláltsági állapotot, és stabilizálni lehet a testtömeget.

Naponta 5-szöri táplálkozás javallt, ebből 3 fő étkezés (reggeli, ebéd és vacsora) mindig tartalmazzon állati eredetű élelmiszereket pl. húst, tejterméket vagy tojást. A 2 kis étkezésre (tízóraira és uzsonnára) lehet gyümölcsöt és zöldségféléket fogyasztani.

 

MIBŐL MENNYIT EGYÜNK EGY ÉTKEZÉSRE ÉS EGÉSZ NAP?

Ez attól függ, hány évesek vagyunk, milyen a testtömegünk, végzünk-e fizikai munkát, sportolunk-e, illetve, hogy milyen a betegségünk természete.

Mivel minden élelmiszerünknek más és más a tápanyag-összetétele, nehéz meghatározni, hogy miből mennyit is együnk. Egyszerűbb, ha a bonyolult, hosszadalmas számolásokat mellőzzük és inkább egységekben gondolkodunk.

 

Az egészséges táplálkozás során naponta:

  • 2-3 egységet kellene fogyasztani a hús és húskészítményekből
  • 3-4 egységet tejtermékből
  • 5-8 egységet zöldségből és gyümölcsből
  • 5-9 egységet gabonafélékből

 

KIEGYENSÚLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZATA:

 

Fő élelmiszer csoportok Napi egységek száma Mit tartalmazhat egy, illetve két egység?
Húsok, húskészítmények

 

 

2-3 egység Egy egység:

 

·      50-100 g csont nélküli hús (pulykahús, csirkehús, marhahús, hal) vagy

·      50-100 g felvágott vagy

·      1 db nagyobb vagy 2 db kisebb virsli

Tej és tejtermékek

 

 

3-4 egység Egy egység:

 

·      2 dl tej vagy

·      1,5 dl joghurt, kefir vagy

·      1 dl tejföl vagy

·      50 g túró vagy

·      2 szelet sajt (kb. 30-50 g) vagy

·      1 db kockasajt

Zöldségfélék, gyümölcsök

 

 

5-8 egység Egy egység:

 

·      1 db alma, őszibarack, nektarin vagy

·      1 db paradicsom, paprika vagy

·      1 darab sárgarépa vagy

·      1 adag saláta (100-150g) vagy

·      1,5 dl zöldséglé

Két egység:

·      1 db banán (kb. 200 g) vagy

·      1 adag burgonya (kb. 200g) vagy

·      1 adag főzelék (kb. 200g) vagy

·      1 adag párolt zöldköret (kb. 200g)

Gabonafélék

 

 

5-8 egység Egy egység:

 

·      1 szelet kenyér (kb. 60g) vagy

·      1 kifli (kb. 44g) vagy

·      1 zsemle (kb. 54g) vagy

·      1 szelet kalács (kb. 50g) vagy

·      1 adag gabonapehely (kb. 40g)

Két egység:

·      1 adag pizza vagy

·      1 adag főtt tészta (kb. 200-240g) vagy

·      1 adag párolt rizs (kb. 200-240g)

 

MIT IS JELENT A MEGFELELŐ TÁPLÁLTSÁGI ÁLLAPOT?

 

A BMI (testtömeg index, BMI) lehetőség szerint 20 és 25 kg/m² közötti. Alultápláltságról akkor beszélhetünk, ha a BMI értéke 20 kg/m² alatti. De nemcsak a megfelelő BMI-re szükséges odafigyelni, hanem a testtömeg csökkenésre, azaz a fogyásra is. Az 5%-nál nagyobb, akarattól független testtömeg csökkenés szintén kedvezőtlenül hat a gyógyulási folyamatokra.

Például 60 kg-os testtömeg esetén már a 3 kg-nál nagyobb súlycsökkenés annyit jelent, hogy átlépte az 5%-os kritikus határt!

 

RÁKOS BETEGEK ÉTRENDJÉNEK FŐBB DIETETIKAI SZEMPONTJAI:

 

Főbb szempontok
Napi étkezések száma: 5
Napi energiaszükséglet: kb. 30 kcal/ttkg
(pl.: 60 kg esetén 1800 kcal, fizikai aktivitás esetén)
Napi tápanyagbevitel: A megfelelő testösszetétel, azaz az ideális izom és zsír arány elérése és megtartása céljából az  egyes tápanyagokra vonatkoztatott energia-bevitel legyen kiegyensúlyozott:

 

·      fehérje: kb. 15 en%

·      zsír: kb. 30 en%

·      szénhidrát: kb. 55 en%

Napi tápanyagbevitel testtömeg kilogrammra vonatkoztatva:

·      fehérje: 0,8-1 g/ttkg

·      zsír: 1,0 g/ttkg

·      szénhidrát: 4-5 g/ttkg

Főétkezések (reggeli, ebéd, vacsora): Mindig tartalmazzanak állati eredetű fehérjét (hús, tojás, tejtermék), az esszenciális aminosavak biztosítására és az izomtömeg megőrzése érdekében.

(Összeállította: Kiss Anna dietetikus)

 

ÉTRENDI TANÁCSOK RÁKBETEGEKNEK – 4.

A daganatellenes kezelések megterhelik a szervezetet, emiatt a kezelések között olyan étrendet javasolt folytatni.

ÉTRENDI TANÁCSOK RÁKBETEGEKNEK – 1.

Rákellenes kezelések hatása a táplálkozásra.

ÉTRENDI TANÁCSOK RÁKBETEGEKNEK – 2.

A szervezet anyagcseréje daganatos megbetegedésben megváltozik és gyakori jelenség az étvágycsökkenés és az étvágytalanság.