Szent Györgyi Albert és az Avemar

Az Avemar egy igazi Hungarikum, tiszteletadás Szent-Györgyi Albert, a magyar Nobel-díjas tudós emlékének, akinek az öröksége nyomán a termék kutatása, fejlesztése elindult.

Magyarország hírnevét öregbíti, hogy magyar kutatócsoport révén vált nemzetközi találmánnyá, hazai gyártóüzem szakemberei dolgozták ki a gyártási technológiáját és a kiváló minőségű magyar búzacsíra képezi a gyógyszer-technológiai előállítás alapját.

Avemar Kisokos sorozatunk legújabb részében az Avemar kutatásának folyamatáról számolunk be bővebben...

...a búzacsíra élesztővel történő kezelésével (fermentációjával) 1940-ben foglalkoztak először új-zélandi kutatók. Az ő munkájukra alapozva 1952-ben brit tudósok állapították meg, hogy a kezelt búzacsírában a kinon molekulák egyik típusa van jelen. (ÉRDEKESSÉG! A kinonok gyűrűs szerkezetű szerves molekulák, amelyek sok alapvető életfolyamatban, például a sejtlégzésben töltenek be fontos szerepet.).

E felismerések biokémiai jelentőségére Szent-Györgyi Albert mutatott rá. Kutatásai alapján feltételezte, hogy a daganatok kialakulása kapcsolatban áll a kinonok és az aszkorbinsav hiányával. Elképzelése szerint ezeknek a vegyületeknek elsődleges szerepük lehet az immunitás fenntartásában is. Az 1970-es években mesterségesen előállított kinon-molekulákkal laboratóriumi kísérletek egész sorozatát végezte el, és kimutatta, hogy bizonyos kinon-molekulákat és a C-vitamint együtt adagolva daganatellenes hatás érhető el.

Szent-Györgyi kutatásait Hidvégi Máté - aki az 1980-as évek végén a kanadai gabona hivatal laboratóriumában dolgozott - folytatta. Megkapta a Szent-Györgyi által használt kinonokat azért, mert elő akart állítani egy természetes alapú kinon-koncentrátumot. Kutató társaival együtt számtalan kinonforrást és dúsítási eljárást megvizsgáltak.

Az 1990-es évek elején Hidvégiéknek laboratóriumi méretekben sikerült előállítaniuk egy olyan búzacsíra kivonatot, amely a kívánt kinonokat (úgynevezett benzokinonok) optimális mennyiségben és arányban tartalmazta. A technológiát üzemi méretre növelve - az idők során - több tíz kilogramm kivonathoz jutottak.

Az MSC munkanevű - Avemar néven védjegyzett -, a búzacsíra fermentációjával előállított, természetes alapú kinonkoncentrátumot tartalmazó készítménnyel kapcsolatos biológiai vizsgálatok számos pozitív eredményt hoztak, mely szerint:

  • erősíti a szervezet védekező rendszere, az immunrendszer működését,

  • gátolja a daganatok kifejlődését, ezen belül főleg az áttétek kialakulását,

  • megköti a sejtekre veszélyes, erősen oxidáló molekulákat, s csökkenti a rákkeltő anyagok (karcinogének) daganatképző hatását.

(FONTOS! A toxikológiai vizsgálatok során semmi olyan jelet nem észleltek, amely a szer káros hatására utalt volna!)

Talán példa nélkül áll a magyar orvostudományi kutatások történetében az a szakmai összefogás, amely az Avemar-ral kapcsolatos további kutatásokat lehetővé tette.

Klinikai vizsgálatok indultak, és folytatódtak, illetve megsokszorozódtak az Avemarral kapcsolatos alaptudományi és kísérletes kutatások is, amelyek ma is folynak