A szupportív terápiák alkalmazása

A daganatos megbetegedések gyógyításának lényege, hogy a rosszindulatú, gyorsan osztódó sejtek elpusztuljanak. Ezen kezelések támogatásához nyújtanak segítséget a kiegészítő, un. szupportív terápiák.

Az Avemar Kisokos 10. részében ezekről a kezelési formákról számolunk be részletesebben…

A daganatos sejtek lényege, hogy „halhatatlanok”, folyamatosan osztódnak és szaporodnak; a kemoterápiás gyógyszerek az osztódást és így a növekedést próbálják megállítani.

A baj az, hogy nem csak daganatos sejtek osztódását állítják meg, hanem azokét az egészséges sejtekét is, amelyekre a szervezet működéséhez szükség van, és ebből következnek a közismert mellékhatások: hányinger, hányás, testsúlycsökkenés, a haj kihullása, csontvelő károsodása, stb. Ezek a hatások nem mindenkinél és nem egyenlő mértékben jelentkeznek, de akiknél igen, ők elég sokat szenvednek tőle.

A mellékhatások egy része un. szupportív, vagyis támogató kezeléssel jelentősen mérsékelhető.

A szupportív kezelések akkor a legeredményesebbek, ha már a kemoterápiával vagy a sugárkezeléssel egy időben megkezdődnek. Ily módon biztosítható a kapcsolódó tünetek és mellékhatások hatékony csökkentése, valamint a lehető legjobb életminőség. A szupportív kezelések minden életkorban és daganattípustól függetlenül képesek segíteni.

Szupportív terápia a hányinger, hányás csökkentése éppúgy, mint a bőr- és nyálkahártya-problémák kezelése, vagy a hasmenés vagy épp a székrekedés orvoslása. Szintén a szupportív terápiák részeként igyekeznek megelőzni a fehérvérsejtszám kóros csökkenését, a daganatellenes terápiával összefüggő fertőzések kialakulását.

Az erőnlét, a terhelhetőség megőrzésének egyik kulcsa a tápláltsági szint biztosítása, a kóros fogyás megelőzése és mérséklése a támogató kezelések egyik alappillére.

Az egyik legfontosabb támogató kezelés a pszichés segítség, és egyáltalán nem szégyen szakemberhez fordulni. Az új élethelyzethez való lelki alkalmazkodás nagy befolyással bír a betegség lefolyására, a gyógyulásba vetett bizalom megőrzése akár szakemberek segítségével is, sokat tud segíteni a kezelések alatt és a gyógyuláshoz is hozzájárul.

A szupportív terápiák nem daganatellenes kezelések, viszont hiányukban a gyógyszeres terápiák a szükségesnél sokkal több szenvedést okozhatnak a betegeknek, amelyek nagy hányada általuk jelentősen mérsékelhető.

Folytatás új témával a következő héten…