Miért olyan fontos szervezetünknek a C-vitamin?

Avemar Kisokos sorozatunk 7. részében a C-vitaminnal, valamint a C-vitamin egészséges és (daganatos) beteg szervezetre gyakorolt hatásával foglalkozunk.
Kitérünk arra is, hogyan alkalmazható (egyáltalán fogyasztható-e) a C-vitamin az Avemar készítményekkel együtt...

...a C-vitamint, vagy más néven aszkorbinsavat Szentgyörgyi Albert és Josef Tillmans fedezték fel a 20. század elején.
(ÉRDEKESSÉG! A névválasztás (aszkorbinsav) a vitamin hiányában kialakuló betegségre utal: a skorbut, azaz vérzékenység, az »a« görög fosztóképzőből származik.)

Mivel a C-vitamin elengedhetetlen a szervezet kollagén-előállításához, hiánya bőr alatti és ízületi vérzést, véraláfutást, többek között fogíny vérzést, gyulladást okoz.
(ÉRDEKESSÉG! A betegség manapság sokkal ritkábban alakul ki, mint a XVII – XVIII. században, amikor a hosszú tengeri út során a tengerészek az egyoldalú táplálkozás - főként zöldség és gyümölcsmentes étrendjük miatt - skorbutban betegedtek meg.)

Fontos megjegyezni, hogy nem csak a kevés C-vitamin bevitele okozhat problémát, hanem túlzott fogyasztása is (a szervezetben az aszkorbinsav oxalát ionná alakul át, ami vesekő kialakulását idézheti elő) , azaz itt is érvényesül a „semmit sem túlságosan” alapelve.
Egészséges felnőtt férfi napi C-vitamin igénye 90 mg, míg nők esetén ez a szám 75 mg. Ez természetesen bizonyos élethelyzetekben növekedhet is, pl. dohányzóknak mindig nagyobb C-vitamin bevitellel kell számolniuk.

Ha a C-vitamin napi igényünket élelmiszerekből szeretnénk fedezni, akkor az alábbi táplálékokban találhatjuk meg a szervezetünk számára fontos természetes aszkorbinsavat (csökkenő sorrendben a legnagyobb mennyiségben C-vitamint tartalmazó élelmiszertől a legkevesebbig): csipkebogyó, petrezselyemlevél, paradicsom, sárga paprika, zöldpaprika, káposzta, barack, citrom.

Az aszkorbinsav erős redukálószer, azaz antioxidáns hatással rendelkezik, ezáltal igen elterjedt az ún. oxidatív stressz megelőzésében. A káros hatású szabad gyökök, agresszív tulajdonságú, oxigéntartalmú molekulák. Sok betegség kialakulásában felelőssé teszik őket, így szerepük lehet pl. a daganatos betegségek kialakulásában is. A C-vitamin ezeket a szabad gyököket hivatott semlegesíteni.

A C-vitamin lehetséges előnyeit daganatos betegek körében először az 1970-es években vetette fel a skót származású Ewan Cameron sebész, a Nobel díjas Linus Paulinggal együtt dolgozva.
Együttműködésüknek köszönhető a 70-es és 80-as években elindult kutatási sorozat.

A tanulmányok egy része megerősítette, hogy azon betegek általános állapota, életminősége, étvágya, akik kemoterápiában és/vagy sugárterápiában részesültek kiegészítve C-vitamin kúrával, javult, azon betegekhez képest, akik csak kemoterápiát kaptak.

Ugyanakkor a myeloma multiplexben alkalmazott bortezomib nevű daganatellenes készítmény kevésbé volt hatékony állatkísérletben, ha C-vitaminnal együtt adagolták. Ugyanezen vizsgálat szerint humán prosztatarákos egerekben nem csökkentette a szer hatékonyságát aszkorbinsavval együtt adva. A kérdés tehát továbbra is nyitott…

Amit biztosan tudunk, hogy a C-vitamin fontos összetevője, mind az egészséges, mind a daganatos betegek étrendjének!

A C-vitamin táplálkozásban betöltött szerepének köszönhetően az Avemarral is végeztek vizsgálatokat: hogyan befolyásolja (és befolyásolja-e egyáltalán) a C-vitamin az Avemar készítmények hatékonyságát.

Az Avemar felhasználói tájékoztatójában az alábbi kitétel szerepel:
Szedhető C-vitamin és/vagy C-vitamin tartalmú készítmény az Avemar használata mellett (is). DE! A C-vitamin és/vagy C-vitamin tartalmú készítmények és az Avemar bevétele között legalább 2 órás szünetet kell tartani! Célszerű az Avemart a gyógyszerektől, gyógyhatású készítményektől eltérő időpontban alkalmazni.

Amennyiben további kérdése merülne fel diétával, táplálkozással kapcsolatban, kérjük keresse fel Kiss Anna dietetikusunkat, előre egyeztetett időpontban a +361-202-0290, vagy a +361-301-0142-es telefonszámokon, illetve írjon az aik@avemar.hu e-mail címre.