Szájrák: fontos szerepe lehet az Avemarnak

A Magyar Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Társaság 2006-ban az Orvosi Hetilapban közzétett állásfoglalása megállapította, hogy fej-nyaki tumorokban - elsősorban a szájüreg rosszindulatú daganatos megbetegedéseiben - az Avemar tartós, kiegészítő terápiaként történő alkalmazásával jelentősen lassítható a betegség előrehaladása, jelentősen megnövelhető az ötéves túlélés, emellett javítható az életminőség és csökkenthető a betegeket érő oxidatív stressz.

A fej-nyaki, illetve szájüregi rákok szupportív kezelésében összesen három klinikai vizsgálatot végeztek az Avemarral - írja a Társaság Orvosi Hetilapban megjelent állásfoglalása. Ezek egyikét a Semmelweis Egyetem Szájsebészeti és Fogászati Klinikáján folytatták le, Ujpál doktornő részvételével: a nyílt, összehasonlító klinikai vizsgálat az Avemar-kezelés hatását tanulmányozta a szájüregi tumorok kiegészítő terápiájában.

A Szájsebészeti és Fogászati Klinika vizsgálata megállapította, hogy a tápszer 1 éven át tartó folyamatos alkalmazása - a radikális műtéten átesett és szükség szerint műtét utáni kemoterápiában, illetve sugárkezelésben részesült, II-es és III-as stádiumú szájüregi daganatban szenvedőknél - jelentős mértékben (közel egy nagyságrenddel) csökkentette a betegség előrehaladását (progresszióját). Ez az eredmény - a betegség stádiumától függően - elsősorban a szájüregi rák helyi jellegű kiújulásaira (szakkifejezéssel a lokális recidívákra) volt igaz. Az Avemar-kezelés - pontos számadatokkal kifejezve - 85,3%-kal csökkentette a betegség előrehaladásával kapcsolatos események kockázatát (abszolút kockázat). A relatív kockázatcsökkenés értéke 0,534-nek adódott.

Szájrák: fontos szerepe lehet az Avemarnak

Ujpál és kollégái a betegek össztúlélését is megvizsgálták egy ötéves utánkövetés keretében. Öt év múlva az Avemar-csoportból 17 beteg (74%), a kontrollcsoportból viszont csak 10 beteg (45,5%) volt életben. Ez a különbség statisztikailag is értékelhetőnek bizonyult. A vizsgálat megállapította, hogy a rosszindulatú szájrákban szenvedő betegeknél tartósan, kiegészítő jelleggel alkalmazott Avemar-kezelés jelentősen csökkentheti a rák helyi kiújulásainak arányát, emellett az ötéves túlélési arányt is jelentős mértékben megnövelheti. Ujpál és kollégái ezen eredmények alapján javasolták, hogy a szájüreg rosszindulatú daganatainál alkalmazott összetett terápiás protokollokat egészítsék ki a szupportív Avemar-kezeléssel is - írja az Orvosi Hetilap közleménye.

Tovább a cikkre a Daganatok.hu oldalára »