Válaszok a leggyakoribb kérdésekre

A Négy évszak patikája 2012. nyári számában jelent meg az alábbi interjú dr. Hoffmann Artúr főorvossal a daganatos betegségek szupportív terápiájával kapcsolatosan.

Az interjú itt letölthető »

A daganatos betegségek szupportív (támogató) terápiája

A rosszindulatú daganatok gyógyításának lényege, hogy a rosszindulatú, gyorsan osztódó sejteket el kell pusztítani, amihez sok segítséget jelent a szupportív terápia.

Mit jelent a szupportív terápia?
    A szupportív gyógyítás az onkológiai kezelés támogatását és a kezelés során kialakuló mellékhatások ellensúlyozását jelenti. Az orvosok, a nővérek és a betegeket gyógyító team széleskörű, a betegség különböző fázisait végigkísérő tevékenységébe beletartozik a betegek pszichoszociális támogatása és rehabilitációja is. Ennek célja, hogy a daganatos beteg kezelése, betegségének követése során panaszai a minimálisra csökkenjenek és életminősége a lehető legjobb szinten legyen.

Miért különösen fontos a daganatos beteg kezelésénél a mellékhatások elleni küzdelem?
    A daganatos betegségek kezelésének és gyógyításának három alappillére van: a műtét, a kemoterápia és a sugárkezelés. A klasszikus onkológiai kezelések azonban jól ismert mellékhatásokkal járnak, ilyenek pl. a hányinger, a hányás, a testsúlycsökkenés, a csontvelő károsodása, a fehérvérsejt-, a vörösvérsejt- és a trombocita (vérlemezke) szám csökkenése és az ezek következtében kialakuló fertőzések, vérzések és vérszegénység stb. A mellékhatások elleni küzdelem igen fontos, mert a daganatos betegek kemoterápiás kezelésének eredményessége függ a kemoterápia folytathatóságától. A vér alakos elemeinek kritikus csökkenése ugyanis késlelteti vagy átmenetileg fel is függesztheti a kemoterápia folytatását. Ezért nagyon lényeges a szupportív terápia, melynek célja a kezelések jobb elviselhetőségének elősegítése, ezáltal a terápia hatékonyságának fokozása.

Miként tudja ezeknek a céloknak az elérését segíteni a szupportív terápia?
    A daganatos betegek kezelésének hatékonyságát a tünet- és daganatmentes túlélési idő jelzi. Nem a betegek szenvedésének meghosszabbítása, hanem a jó életminőségben élt élettartam megnövelése a cél.
    Ez megvalósulhat az Avemar nevű speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer adásával.
    Az Avemar, magyar feltalálók által kifejlesztett törzskönyvezett készítmény daganatos betegek részére, amely búzacsírából, biotechnológiai úton gyógyszergyári körülmények között készül.

Milyen daganat típusokban alkalmazható ez a készítmény, és a betegség melyik stádiumában érdemes elkezdeni adagolását?
    Az Avemart először vastag- és végbéldaganatos betegeknél vizsgáltuk. Azt tapasztaltuk, hogy akik műtét után, kemoterápia és sugárkezelés mellett kapták az Avemart, kevesebb áttétük volt, kevesebb kiújulással, jobb közérzettel, összességében jobb életminőséggel tovább éltek. Később a fej-nyaki, tüdő, urológiai, nőgyógyászati és hematológiai daganatokban szenvedő betegeknél vizsgáltuk nagyon jó eredménnyel. Megállapítható volt, hogy valamennyi rosszindulatú daganat hasonlóan reagál a készítményre. A kedvező klinikai vizsgálatok és a 14 éves alkalmazás tapasztalatai alapján elmondható, hogy az Avemar kitűnő onkológiai szupportív kezelési módszer.

Milyen formában kapható az Avemar?
    A készítmény por- (granulátum) és filmtabletta formában kerül forgalomba, gyógyszertárakban, gyógynövényboltokban és az Avemar Információs Központban kapható (1123 Budapest, Kék Golyó u. 14.). Mivel a betegek egy része a folyadékban feloldott granulátum illatát, ízét kellemetlennek minősítette, újabban tabletta formában is forgalomba került, amely könnyen adagolható, tárolható és szállítható. A nyelési nehézséggel küzdő betegeknek viszont éppen a por formában (granulátum) történő adagolás előnyösebb.
    Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az Avemar nem az onkológiai kezelések helyett, hanem velük párhuzamosan, kiegészítésként alkalmazandó.

Mikor és hogyan kell szedni az Avemart?
    Kívánatos, hogy a beteg lehetőleg már a műtét előtt kezdje el szedni az Avemart és folytassa a kemoterápia és a besugárzás alatt és után is.

Mennyi ideig szedje a beteg az Avemart?
    Javasolt a készítmény szedése mindaddig, ameddig a beteg panasz és daganatmentes nem lesz, amennyiben 5 év után elérte ezt a célt, abbahagyhatja az Avemar szedését. Ez után javasoljuk, hogy a gyógyult beteg térjen át az új készítményünkre, az Avevit filmtablettára, amely E-vitamint, szelént valamint csökkentett adagban Avemart tartalmaz.

Melyek azok a legfontosabb hatások, ami miatt a betegek figyelmébe ajánlja a szert?
   Tapasztalataim szerint az Avemar: növeli a várható élettartamot, lassítja a betegség rosszabbodását, javítja a fizikai állapotot, fokozza a fizikai teljesítőképességet, kedvezően befolyásolja a lelki állapotot, javítja a beteg életminőségét, csökkenti a kemoterápia mellékhatásait, lerövidíti a műtét utáni gyógyulási időt.
    Az Avemart gyártó Biropharma Kft. munkatársai onkológusokkal karöltve azt a nézetet képviselik, hogy a rák gyógyítható, ha időben fordulnak a betegek orvoshoz és együttműködnek a kezelés során. Régi tapasztalat, hogy a diagnózis megállapítása és a kezeléssel kapcsolatos eljárások nagyon megviselik a betegeket. Sokakat érint a beteg kooperációját is akadályozó depresszió, amihez a gyógyítás során megfelelő szakember bevonása is szükséges lehet Nem szabad megfeledkezni a megfelelő táplálkozásról sem, amelyben dietetikus segítségét kell kérni. Mindezekhez információs központunkban mind a betegek, mind családtagjaik részére segítséget tudunk nyújtani.