Valóban daganatos betegséget okoz(hat) a stresszes életmód?

Van-e kapcsolat a lelki problémák és a daganatos megbetegedések kialakulása között? Ha már kialakult daganatos betegséggel küzdünk, segíthet-e az onkopszichológiai kezelés?

Vajon a kedélyünk javulása testünk fizikai állapotát is befolyásolja? Mennyire van hatással a psziché gyógyítása a rákos daganatra?

Cikk sorozatunk heti fejezetében a pszichológia és a daganatos megbetegedések kapcsolatát vizsgáljuk és keressük a választ a fenti kérdésekre…

(A téma első részét most, a folytatást a következő héten olvashatják…)

…amikor az emberek úgy érzik, hogy nem tudják kezelni vagy kontrollálni azokat a változásokat, amelyeket (akár a rákos megbetegedés) akár a normál életvitelük okozott, szorongani kezdenek.

A szorongás egyre inkább fel- és elismert tényezője annak, hogy a daganatos beteg életminőségét jelentősen csökkenti (ÉRDEKESSÉG: Léteznek olyan vizsgálatok is, melyek szerint az extrém mértékű szorongás gyengébb klinikai választ eredményez egy adott betegség kezelésénél).

Hogyan reagál szervezetünk a stresszre?

Az emberi test az őt ért fizikai, mentális vagy érzelmi behatásra stresszhormon kibocsátással válaszol (ilyen stressz hormon a kortizol, vagy az adrenalin), amely a vérnyomást emeli, a szív frekvenciáját növeli és a vércukor szintet is befolyásolja.

Köztudott, hogy azok az emberek, akik intenzív és hosszan tartó (krónikus) stresszt szenvednek el emésztési, termékenységi, vizelet problémákkal küzdenek és az immunrendszerük is gyengébb. Gyakrabban betegednek meg vírusos fertőzésben (pl. az influenza) küzdenek alvászavarral, depresszióval.

Felmerül a kérdés: vajon okozhat-e a lelki stressz (a fentiek mellett) rákos megbetegedést (is)?

„Krónikus stressz hatására a szervezetben olyan folyamatok indulhatnak el, amelyek bizonyos ártalmatlan mutációk jelenlétében tumor kialakulásához vezethetnek. Rákos sejtek folyamatosan képződnek a szervezetünkben, de ezek többnyire elhalnak, mielőtt veszélyes mértékben elszaporodnának, mivel szélsőséges esetekben a sejt képes „öngyilkosságot” (ún. programozott sejthalált) elkövetni.

A stressz hatására nagy számban képződő ún. stressz-fehérjék viszont pont azokat a biológiai mechanizmusokat gátolják, amelyek elvezetnek a rákos sejtek eme „sikeres öngyilkosságához”.

A stressz-fehérjék meggátolják a programozott sejthalál ma ismert formáit, így a rákos sejt nem pusztul el, hanem gyors szaporodásnak indul” – áll a Yale Egyetem kutatói által végzett tanulmányban.

FONTOS! Bár a stressz számos egészségügyi probléma okozója lehet, nagyon gyenge a bizonyíték, arra, hogy rákot okozhat, és további, széleskörű kutatást igényel.

A pszichológiai stressz és a rák közötti kapcsolat több, egyéb szokással, genetikai tényezővel is összefüggésbe hozható. Jó példa erre a stressz alatt álló emberek bizonyos szokásai, pl: a dohányzás, túltápláltság, alkohol fogyasztás; amelyek bizonyítottan növelik a rák kockázatát.

A lelki hozzáállás tehát nem elhanyagolható tényező, de erről majd bővebben a következő héten írunk…

Amennyiben további kérdése merül fel a témát illetően forduljon hozzánk bizalommal az aik@avemar.hu e-mail címen, vagy látogasson el budapesti Avemar Márkaboltjainkba, ahol munkatársaink készséggel válaszolnak észrevételeire.

A legfontosabb tudnivalók a világon egyedülálló fermentált búzacsíra-kivonat készítményünkről.
További termékinformáció: 06 (1) 2020 290

Itt elérhetők a TV-ben, rádióban, újságban és interneten megjelent fontos és hasznos információk készítményeinkről.

Információs weboldal szakmai közönség (onkológusok, orvosok, gyógyszerészek) részére magyar, angol, német, francia és spanyol nyelven.

Itt megtalálja, mikor, hol és milyen kedvezmények vagy akciók segítik Önt a vásárlásban.

Kedvező árú, diszkrét szolgáltatásunk 2008 óta áll vásárlóink rendelkezésére.
Telefonon is rendelhet: 06 (1) 301 0141

Budapesten és 5 vidéki városban állunk az érdeklődők, betegek rendelkezésére.

Csatlakozzon hozzánk most! Köszönjük, ha megosztja híreinket ismerőseivel!

Információs anyag (szórólap, szórólaptartó, plakát, mappa) rendelési lehetőség gyógyszertárak, drogériák, bioboltok, gyógyászati szaküzletek és háziorvosok részére!