Van-e kapcsolat a D-vitamin hiánya és a rákos daganat kialakulása között?

A D-vitamin nélkülözhetetlen vitamin, melyet a nap sugárzásának hatására bőrünk is előállít, illetve egyes élelmiszerekben is megtalálható.

A D-vitamin rák- megelőzésben betöltött szerepéről több esetben végeztek vizsgálatokat és kerestek összefüggéseket annak hiánya és a daganat kialakulása között.

Hogy van-e valóban kapcsolat a kettő között? Egyáltalán miért fontos a D-vitamin és mit okozhat szervezetünkben annak hiánya?

Cikk sorozatunkban a fenti kérdésekre kerestük a választ...

Elsőként tisztázzuk, hogy mire szolgál a D-vitamin! Miért fontos annak megfelelő mennyiségű bevitele a szervezetbe, illetve hiányában milyen betegségek kialakulásával kell számolni?

A D-vitamin a négy, zsírban oldódó vitamin egyike. Ezt azért fontos megjegyezni, mert ugyan kevesen tudják, de túladagolható (maximálisan ajánlott napi 4000 NE). A D-vitamin hatására fokozódik a belekből a kálcium és foszfát visszaszívása, közvetlenül hat a csontépítő sejtek érésére, aktivitására. Mindezek mellett hat az izom- és immunrendszerre és a hasnyálmirigyre is. A bélnyálkahártyasejtekben segíti egy, a kalcium-, s feltehetőleg a foszfát szállításban is szerepet játszó fehérje szintézisét.

D-vitamin megfelelő képződésének (pl. a téli hónapok), vagy bevitelének (pl. egyes táplálékok, gyógyszerek) hiányában a következő betegségek kialakulásának esélye megnő: csontritkulás, inzulinfüggő cukorbetegség (lásd kettővel ezelőtti cikkünk), sclerosis multiplex. Növeli ugyanakkor a magas vérnyomás, illetve az érelmeszesedés kockázatát, és mint látni fogjuk az emlőrák és vastagbéldaganatok kialakulása és lefolyása szempontjából a D-vitamin-hiány bizonyítottan rizikótényező (lehet)!

Melyek azok a ráktípusok, amelyek gyakoriságát vizsgálták/vizsgálják azóta is világszerte a kutatók?

Az 1980-as évek óta zajló kutatások során elsősorban az emlő-, a vastagbél-, a vese-, a pankreász-, illetve bizonyos fej-nyak sebészeti daganatokat, és a prosztatarák kialakulásának hátterét vizsgálták.

Az alapkutatást a Garland fivérek kezdték el, melyben azt tanulmányozták, hogy az Egyesült Államok nagyvárosaiban, illetve magas, hegyvidéki területein (ahol kevesebb természetes napfény éri az emberi szervezetet) hogyan befolyásolja a vastagbélrák előfordulását a D-vitamin.

Arra lettek figyelmesek, hogy bizonyos földrajzi megoszlásbeli különbség volt felfedezhető a vizsgált területeken a napsugárzás intenzitásával összefüggésben. A D-vitamin ugyanis - természetes körülmények között - napsugárzás (annak is UV-B komponense) hatására alakul ki a bőrben 7-dehidrokoleszterinből.

Egy 2010-ben publikált közleményben 1248 kolorektális karcinómában (vastagbél daganat) szenvedő beteg aktív D-vitamin szintjét hasonlították össze 1248 kontroll esettel.

A következő érdekes megfigyelést tették, miszerint a legalsó ötödben levő D-vitamin vérszintekkel rendelkező betegeknél 40%-kal magasabb volt a vastagbélrák kialakulásának kockázata, mint a legfelső ötödben!

Következtetésként elmondható, hogy fordított arányosság van az aktív D-vitamin vérszint és a vastagbéldaganat kialakulásának kockázata között nyugat-európai populációban vizsgálva. Azaz, minél közelebb van a nemzetközileg elfogadott napi elvárt mennyiséghez a D-vitamin mennyisége (4000 NE, azaz 100 mikrogramm), annál kisebb a betegség kialakulásának valószínűsége (FONTOS! Természetesen itt sem 0%, hiszen más tényezők is közrejátszhatnak a daganat megjelenésében!).

Éppen ezért és emiatt (is) érdemes az őszi, téli, illetve kora tavaszi napfényhiányos hónapokban mindenképpen a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelről gondoskodni akár táplálkozással (tengeri és édesvízi halak, máj, tojássárgája), vagy gyógyszeres, illetve étrend kiegészítő készítmények alkalmazásával.

Ezzel csökkenthetjük (ha nem is szüntethetjük meg teljesen) bizonyos daganattípusok kialakulásának rizikóját és nem utolsósorban egy ellenállóbb, egészségesebb szervezetet biztosíthatunk magunk számára.

Amennyiben további kérdése van a termékeinket, vagy a fenti témát illetően, kérjük keresse fel budapesti Avemar Márkaboltjaink valamelyikét, ahol előre megbeszélt időpontban Kiss Anna dietetikusunk szívesen áll rendelkezésére ingyenes étrendi és életmódbeli tanácsadással!

A legfontosabb tudnivalók a világon egyedülálló fermentált búzacsíra-kivonat készítményünkről.
További termékinformáció: 06 (1) 2020 290

Itt elérhetők a TV-ben, rádióban, újságban és interneten megjelent fontos és hasznos információk készítményeinkről.

Információs weboldal szakmai közönség (onkológusok, orvosok, gyógyszerészek) részére magyar, angol, német, francia és spanyol nyelven.

Itt megtalálja, mikor, hol és milyen kedvezmények vagy akciók segítik Önt a vásárlásban.

Kedvező árú, diszkrét szolgáltatásunk 2008 óta áll vásárlóink rendelkezésére.
Telefonon is rendelhet: 06 (1) 301 0141

Budapesten és 5 vidéki városban állunk az érdeklődők, betegek rendelkezésére.

Csatlakozzon hozzánk most! Köszönjük, ha megosztja híreinket ismerőseivel!

Információs anyag (szórólap, szórólaptartó, plakát, mappa) rendelési lehetőség gyógyszertárak, drogériák, bioboltok, gyógyászati szaküzletek és háziorvosok részére!