Mi az a liofilizálás?

A liofilizálás, más néven liofilezés vagy fagyasztva szárítás egy víztelenítési eljárás, amely gyógyszerek, élelmiszerek hosszú idejű eltarthatóságát tudja biztosítani. Ezzel a módszerrel őrizhető meg leginkább a hőre érzékeny anyagok biológiai aktivitása, miközben visszaoldhatósági tulajdonságaik optimálisak maradnak.

A liofilizálás ugyan kímélő, de műszakilag nagyon költséges szárítási eljárás. Egy speciális liofilizáló berendezés vagy másnéven liofilizátor (lásd a képen) szükséges hozzá:

  1. A szárítandó anyagot szétosztják tálcákra, és azokat beteszik a liofilizáló berendezésbe, ami egy nagyobbacska tartály, általában átlátszó ajtóval.
  2. A külvilágtól elválasztott térben először lehűtik, megfagyasztják a szárítandó anyagot.
  3. Ezután a tartályból, vagyis a liofilizáló berendezés belsejéből elszívják a levegőt és ezáltal alacsony nyomású tér keletkezik a szárítandó anyag körül. A legjobb berendezések már-már megközelítik az ideális vákuumot.
  4. A kialakult alacsony légnyomás mellett megindul a víz szabályozott párolgása. A folyamatra jellemző, hogy a szilárd jég fázisból mindjárt vízgőz keletkezik a folyékony fázis kihagyásával. Ezt a jelenséget szublimációnak nevezik. Az alacsony nyomás elősegíti a vízmolekulák párolgását.
  5. A szárítási ciklus során a szárítandó anyag változását általában érzékelőkkel követik. A szárítási ciklus előrehaladtával elkezdik a tálcákat melegíteni, de mindezt csak alig, egy kíméletesen dolgozó berendezés esetében a melegítés jelenthet például 20°C-os véghőmérsékletet.
  6. A szárítási ciklus végeztével – ami általában 24-48 óra nagyságrendbe esik – a liofilizáló berendezés tartályában helyreállítják a szokásos légnyomást és a berendezés ajtajának kinyitását követően kiveszik a tároló tálcákat, amelyeken ott a kíméletesen megszárított késztermék.

A szárítási eljárások között a fagyasztva szárítás vagy más néven liofilezés ugyan egy idő- és költségigényes eljárás, de a hőérzékeny anyagok esetében az egyik legkíméletesebb eljárás. Az eljárás során a szárazanyag veszteség nagyon kicsi továbbá az eljárás a legtöbb termék anyagi jellegét és tulajdonságait alig változtatja meg.

A legfontosabb tudnivalók a világon egyedülálló fermentált búzacsíra-kivonat készítményünkről.
További termékinformáció: 06 (1) 2020 290

Itt elérhetők a TV-ben, rádióban, újságban és interneten megjelent fontos és hasznos információk készítményeinkről.

Információs weboldal szakmai közönség (onkológusok, orvosok, gyógyszerészek) részére magyar, angol, német, francia és spanyol nyelven.

Itt megtalálja, mikor, hol és milyen kedvezmények vagy akciók segítik Önt a vásárlásban.

Kedvező árú, diszkrét szolgáltatásunk 2008 óta áll vásárlóink rendelkezésére.
Telefonon is rendelhet: 06 (1) 301 0141

Budapesten és 5 vidéki városban állunk az érdeklődők, betegek rendelkezésére.

Csatlakozzon hozzánk most! Köszönjük, ha megosztja híreinket ismerőseivel!

Információs anyag (szórólap, szórólaptartó, plakát, mappa) rendelési lehetőség gyógyszertárak, drogériák, bioboltok, gyógyászati szaküzletek és háziorvosok részére!