Dr. Hidvégi Máté

Hidvégi Máté (1955) magyar biokémikus fedezte fel a fermentált búzacsíra-kivonatot, az Avemar és Oncomar termékeket. A nevével fémjelzett fermentált búzacsíra-kivonat ma a világ egyik legnépszerűbb egészségmegőrző készítménye a daganatos betegek körében. Az elmúlt másfél évtized során dr. Hidvégi Máté bebizonyította, hogy természetes alapú találmányai és innovációi emberek százezrei számára képesek megteremteni egy jobb élet lehetőségét. Úttörő gondolkodásmódja meghatározó befolyást gyakorolt a daganatos betegségek kiegészítő kezelésére.

Hidvégi az 1990-es évek óta foglalkozik a daganatos áttétek kialakulását megelőző gyógyszerek kutatásával. A világszerte elismert fermentált búzacsíra-kivonat feltalálója, amit a világ több mint húsz országában gyártanak és forgalmaznak. Találmányának hatásmechanizmusával kapcsolatosan a mai napig mintegy tíz, jól definiált daganatellenes hatást írtak le, és igazolást nyert, hogy a szer daganatgátló hatása kivételesen széles spektrumú. 
Hidvégi két évet a kanadai Winnipegben töltött, ahol 1988-89 között a Kanadai Gabona Hivatal Kutatási Laboratóriumának meghívott tudományos munkatársa, 1989-90 között a Manitobai Egyetem, Élelmiszertudományi Tanszék tudományos főmunkatársa volt. 1984 és 2003 között a BME Vegyészmérnöki Kar Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszékén dolgozott. 1991 óta gyógyszeripari vállalatok részére fejleszt termékeket. 
Hidvégi Máté 1955. november 9-én született Budapesten. A Budapesti Műszaki Egyetemen tanult kémiát, ahol 1980-ban szerzett okleveles biológus-mérnök diplomát. 1983-tól műszaki-biokémiai doktor, 1991-től a kémiai tudomány kandidátusa, 2001-től habilitált doktor, 2003-tól címzetes egyetemi tanár. 
Hidvégi munkásságát Magyarország számos szakmai díjjal és kitüntetéssel ismerte el. Találmánya 2006-ban elnyerte az Év Terméke díjat (NutrAward) az Egyesült Államokban.

Szellemi tulajdon

Készítményként a fermentált búzacsíra-kivonat gyártását nemzetközi szabadalmak védik. A Nobel-díjas James Watson közreműködésével az elmúlt években az Avemar Kutatási Program központja a világ egyik vezető kutató intézménye lett.

A fermentált búzacsíra-kivonat előállítását az alábbi nemzetközi szabadalmak védik:

International Application No.: PCT/US2011/001314
Title: ANTICANCER AND IMMUNOMODULATING MOLECULES AND FRACTIONS CONTAINING SAID MOLECULES
Abstract: Biologically active substances and fractions of wheat germ ferment/ fermented wheat germ extract (FWGE), including formulation A250, the processes for their production, the pharmaceutical preparations containing them, and their uses.
Inventors: HIDVEGI, Mate; BENCZE, Gyula; KERI, Gyorgy; ORFI, Laszlo et al.*

International Application No.: PCT/HU2010/000026
Title: FRACTIONS OF WHEAT GERM FERMENT
Abstract: The invention concerns wheat germ ferment, its biologically active fractions, the process for their production, the pharmaceutical preparations containing them and their uses.
Inventors: HIDVÉGI, Máté; BENCZE, Gyula; KÉRI, György; ÖRFI, László 

International Application No.: PCT/HU2010/000025
Title: PHARMACEUTICAL COMPOSITION CONTAINING A FERMENTED, DEHYDRATED MATERIAL WITH AMORPHOUS CRYSTALLINE STRUCTURE
Abstract: The invention concerns a high water soluble product, containing a dehydrated material, obtained by fermenting wheat germ in aqueous medium in the presence of microorganisms of the Saccharomyces genus, forming amorphous crystal structure with inert auxiliary materials, commonly used in preparation of drugs. The invention also relates to the production process of said products, to immunostimulatory, immunomodulatory, antitumor and cardiovascular pharmaceutical preparations containing them, and to the therapeutic methods for their use.
Inventor: HIDVÉGI, Máté

International Application No.: PCT/HU1998/000077
Title: IMMUNOSTIMULATORY AND METASTASIS INHIBITING FERMENTED VEGETAL MATERIAL
Abstract: The invention concerns an immunostimulatory and metastasis inhibiting fermented, dried vegetal material, pharmaceutical compositions containing the latter, the production process and the use of the dried material in the production of dietary supplement and of immunostimulatory and metastasis inhibiting pharmaceutical compositions. The material according to the invention can be obtained by fermentation of wheat germ in an aqueous medium in the presence of Saccharomyces cerevisiae and by drying the fermented liquid.
Inventors: HIDVÉGI, Máté; TÖMÖSKÖZINÉ, Farkas, Rita; LAPIS, Károly; RÁSÓ, Erzsébet; SZENDE, Béla


* A kutató intézménnyel kötött megállapodásunk értemében az intézmény nevét és az amerikai kutatók személyét nem tehetjük közzé.